Skip to main content

Strateji Dinamikleri Lab Strameter©

Strateji yürütme yetkinliğim en iyi uygulamalara göre hangi düzeydedir?

Strategizer

-Stratejimi nasıl tanımlarım?
-Stratejimi operasyonlara nasıl dönüştürürüm?
-Stratejimi nasıl yönetirim?

Stration© Eğitim ve Çalıştay Programı

-Üst ve orta düzey yöneticilerimi strateji odaklı profesyonellere nasıl dönüştürürüm?
-Strateji ofisinin yetkinliklerini nasıl geliştiririm?

Janus Strateji Dinamikleri Simülasyonu

L iderlik takımı olarak şirketinizin geleceğine ilişkin vizyonunuzu belirleyebiliyorsunuz ve buna ulaşmak için azimlisiniz. Siz şirketinizin mevcut müşterilerden ve yeni alanlardan gelirlerini artırarak büyümesini, diğer yandan varlıklarını daha iyi kullanarak ve maliyetleri düşürerek verimliliğini yükseltmesini ve karlılığını artırmasını hedefliyorsunuz. Bu finansal sonuçları sağlayacak oyun planını (stratejinizi) üst yönetim olarak kısmen düşüncelerinizde oluşturdunuz.

Sonra, organizasyonun bu oyun planını hayata geçirmesini ve olumlu iş sonuçlarını görmek istiyorsunuz.

Ama sizin vizyonunuz ile bunu hayata geçirecek olan şirketinizin yetkinliği arasında birşeyler sizi yürümekten alıkoyuyor, yavaşlatıyor, hatta doğru yönden saptırıyor. Esasen bu durumla karşılaşan tek liderlik takımı siz değilsiniz.

Son yapılan araştırmalarda şirketlerin yaklaşık %50’sinde durum böyle; liderlik takımı güçlü bir vizyonu tanımlayabiliyor ve bunun iletişimini yapabiliyor, ancak bunu hayata geçirmede organizasyonun yetkinliği yeterli olamıyor. Yapılan araştırmalarda 10 şirketten 9’nun strateji yürütmede başarısız olduğu görülmektedir. Başka bir ifadeyle 10 şirketten 1 tanesi rekabetçi üstünlüğü sürdürme yetkinliğine sahiptir. Şekilde strateji yürütme yetkinliği gelişmiş Hall of fame şirketleri ile herhangi bir şirketin strateji odaklı organizasyon yetkinlikleri arasındaki fark görülmektedir. Bu farka “Strateji Yürütme Yetkinliği Açıklığı” diyoruz.

STRATEJİ DİNAMİKLERİ LAB©, şirketinizin strateji yürütme yetkinliğine ilişkin açıklığı ölçmek, geliştirilmesi gereken alanları saptamak, geliştirmenize yardımcı olmak ve bu konuda yöneticilerinizin yetkinliğini güçlendirmek için gerçek sanayi uygulamalarından yararlanılarak oluşturuldu.

Biz stratejilerinizin içeriği ile değil, öncelikle onların oluşturulması ve yürütülmesine ilişkin sürecin kalitesi ile ilgileniyoruz. Bizim misyonumuz, strateji yürütmeye ilişkin metod, araç ve kavramlarla sizin yetkinliğinizi güçlendirmek, uluslararası en iyi uygulama kalitesinde bir seviyeye dönüştürme isteğinizi hayata geçirmek.

Olayları oluşturan derindeki yapıları görmek daha zordur…

STRATEJİ DİNAMİKLERİ LAB©‘ın temel gücü, stratejinizi tanımlamanızı, dolayısıyla ölçebilmenizi sağlamasıdır. Biliyoruz ki, ölçülebilen şeyler ancak yönetilebilir. Sadece bugünkü olaylara takılıp kalan ve bugünü kurtarmaya çalışan bir yönetim kültüründen, yarının başarılı iş sonuçlarını doğuracak stratejik kurgulara odaklanmayı sağlar.

Yöneticilerin resmin bütününü görmelerine imkan sağlayan bir perspektif kazandırır.

Robert Kaplan ve David Norton tarafından kurulmuş olan Balanced Scorecard Collaborativ’in Hall of Fame ödülünü kazanmış, uluslararası en iyi uygulamaları gerçekleştirmiş, sanayi uygulama bilgisi ve akademik birikimi olan danışmanlarımız şirketinizin strateji yürütme yetkinliğinizi geliştirmek için katkıda bulunmaya hazırlar.

Öncelikli işimiz stratejinizi tayin etmek değil; onu tanımlama, ölçme, yürütme yetkinliğinizi geliştirmektir.

Bizim katkımızın ölçüleceği yer şirketinizin başarılı iş sonuçları ve bunun kalıcılığıdır. Türkiyede ve uluslararası alanda başarılı iş sonuçlarının alınmasını sağlayan strateji yürütme sürecindeki metodoloji, araçlar ve kavramları, sanayide ve akademik ortamda bizzat uygulayarak öğrenmiş, değişim projelerine liderlik yapmış bir takımın deneyimi ile hizmetinize sunuyoruz.

Sanayi uygulamaları ile kazandığımız ve uluslararası en iyi uygulamalara dönüştürdüğümüz deneyimimizi , Yeditepe Üniversitesinin akademik kadrosundan ve ortamından da yararlanarak STRATEJİ DİNAMİKLERİ LAB©’da biriktirdik ve kurumsallaştırdık.

1.Strateji Yürütme Süreci Yetkinliğini Sorgulamak-Strameter©

Öncelikle şirketinizin strateji yürütme yetkinliğinde geliştirilmesi gereken alanları ortaya çıkartmak üzere Stratemeter© çalışmasını yapıyoruz.

Uluslararası en iyi uygulamalar ile karşılaştırma yapmanızı sağlıyoruz.
Şirketinizin strateji yürütme yetkinliğini 5 faktör ve yaklaşık 25 en iyi uygulama ile değerlendirmenize ve geliştirilmesi gereken alanları ortak akıl yoluyla, ortaya çıkartmanıza,tanımlamanıza destek veriyoruz.

Strameter© vizyonunuzu uygulamaya geçirmede organizasyonunuzun niçin yetersiz kaldığını ve strateji yürütme sürecinin öncelikle geliştirmeniz gereken alanlarını SİZİN ifadelerinizle ortaya çıkartmaktadır.

2.Strateji Yürütme Sürecini Geliştirmek- Strateji Odaklı Organizasyona Dönüşmek-Strategizer©

Uluslararası en iyi uygulamalar olarak kabul görmüş metodoloji, araç ve kavramlarla strateji odaklı organizasyona dönüşüm proje yaklaşımımızı oluşturduk.

Strateji Odaklı Organizasyon’a dönüşüm yolculuğunda sizi desteklemek için bu programın içinde pek çok uygulama, modüler olarak sizin hizmetinize sunulabilmektedir. Strategizer© olarak adlandırdığımız bu programda sizin strateji yürütme sürecinizi güçlendirmenizi sağlıyoruz.

Strategizer©, aşağıdaki soruların cevaplarını bularak, strateji yürütme yetkinliğine dönüştürmenizi sağlar;

  • Üst yönetimin liderliğinde değişimi nasıl harekete geçirebiliriz?
  • Stratejiyi operasyonel kavramlara nasıl dönüştürebiliriz? Stratejimizi tanımlayıp, ölçülebilir duruma nasıl dönüştürebiliriz?
  • Şirketi stratejinin etrafında nasıl hizalandırabiliriz?
  • Stratejiyi herkesin işi haline nasıl getirebiliriz?
  • Stratejiyi rekabetçi üstünlüğü sağlayan devamlı bir sürecimiz olarak nasıl oluşturabiliriz? Strateji Ofisini sürecin sahibi nasıl yapabiliriz?

Strategizer©, stratejinin tanımlanmasını (strateji haritası), dolayısıyla ölçülebilir bir düzene (kurumsal karne) sokulmasını, böylece stratejinin yönetilebilir kılınmasını sağlar. Tanımlamadıkça ölçemezsiniz, ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz.

3.Strateji Yürütmede Yönetici Yetkinliklerini Geliştirmek – Stration© Eğitim ve Çalıştay Programı

Strateji yürütme sürecinin başarısı, stratejinin planlanması ve yürütülmesine ilişkin süreç faaliyetlerinde üst yönetimin ve çalışanların bilgilenmeleri, kavramlarda hizalanmaları ve deneyim kazanmalarıyla ancak başarılı ve kalıcı olabilir. Bu nedenle strateji yürütme yetkinliği kazanım projesinin her aşamasında ihtiyacınıza göre ayarlayabileceğimiz eğitim ve çalıştay programlarını Stration© adı altında topladık. Bu eğitim ve çalıştay uygulamalarında, strateji planlama, analiz ve yürütmeye ilişkin kavram, metod ve araçları bireysel ve organizasyonel yetkinliklere dönüştürüyoruz. Özellikle, strateji yürütme sürecinin koordinatörü olacak olan Strateji Ofisine özgün, derin uzmanlık eğitimleri ve çalıştayları kapsam ve uygulamalarında iddialıyız.

JANUS© Strateji Dinamikleri Simülasyonu

Diğer taraftan, bizi eğitim uygulamamızda farklı kılan en önemli özelliğimiz, strateji dinamikleri yetkinliğini geliştirmek için iş simülasyonuna dayalı öğrenme ortamı uygulamalarımızdır. Şirketinizin bütün ofis çalışanlarının “Stratejilerle yöneten sistem tasarımcıları” becerisini kazanmalarında bir deneysel öğrenme ortamı olarak JANUS© Strateji Dinamikleri Simülasyonu önemli katkılar sağlamaktadır.

Finansal İş sonuçları İle motive olan, müşteriden hareket alan kurum kültürünü oluşturmak...

“The Business Strategy Game” yazılımını kullandığımız simülasyona dayalı bireysel yetkinlik geliştirme programını, yaklaşık 22 yıldır yönetici eğitim programlarında ve Yeditepe MBA programında başarı ile uyguluyoruz.

Bu programa katılan yöneticiler;

  • Değişen endüstri ve rekabet koşullarını değerlendirir
  • Pazar verileri ile rekabete ilişkin sinyalleri yorumlar
  • Rakiplerin stratejilerini teşhis edebilir ve hamlelerini önceden anlar
  • Rekabet üstünlüğünü sürdürebilmenin yollarını keşfeder
  • Farklı hareket tarzlarını değerlendirir, şirketi için başarı yönünü belirler
  • Stratejinin araçlarını kullanmada uzmanlaşır
  • Fonksiyonel yaklaşımların ötesine geçip resmin bütününü görür
  • Küresel rekabete ilişkin daha ileri içgörü geliştirir
  • Gelir-maliyet-kâr arasındaki neden sonuç ilişkilerini operasyonel olarak daha geniş bir açıdan kavrar
  • Somut iş sonuçlarına ulaşan takım halinde öğrenme ve uygulama
  • Kendisini sınar, eğlenerek öğrenir ve rekabet duygusunun hareketlendiğini hisseder

JANUS© Strateji Dinamikleri Simülasyonu – Öğrenme Ortamı Tasarımı

Oluşturulan 3-4 kişilik yönetici takımları, simülasyon ortamında kendi şirketlerini yönetmekte ve aldıkları sonuçlar çerçevesinde, rekabetçi bir ortamda, yeni stratejiler geliştirerek, şirketlerini diğer şirketlere göre pazarda yeniden konumlandırmaktadırlar. Gerçek bir maliyet ve zarara katlanmadan hatalardan öğrenme fırsatını yakalamaktadırlar.

Takımlar, bilgisayar programındaki belirli bir algoritmaya karşı değil, birbirlerinin kararlarına karşı rekabet etmektedirler. Bu nedenle, oyuna katılan takımlar değiştikçe, alınan kararlar değiştiğinden, her yeni kurulum orijinal kendi rekabet koşullarını oluşturmakta, bu da oyuncu olarak çok kez oyuna katılma imkanı vermektedir. Anında geri besleyici bilginin sunulması, değerli iş fikirlerinin yeşertilmesine, başarısız iş uygulamalarının sonlandırılmasına imkan sağlamaktadır. Bu öğrenme ortamı diğer taraftan katılımcıların rekabet ruhunu açığa çıkarmalarını sağlamaktadır.

Laboratuvar, hızlı ve derin öğrenmenin yaşandığı bir ortamdır.

Bu rekabetçi ruh öğrenmeyi hareketlendirmektedir. Öğrenme, oyunda ustalaşmak ve diğer takımlardan daha iyi sonuçlar alabilmek için bir zorunluluk olarak gelişmektedir.

JANUS© Strateji Dinamikleri Simülasyonu – Uygulama

CEO, Başkan Yardımcısı, Direktör, Müdür ve Bölüm/Kısım yöneticilerinin farklı rollerle katılabileceği bu çalışmanın yürütülmesi ile ilgili genel hususlar aşağıda sunulmaktadır:

  • Mümkün olduğu kadar şirket, fonksiyon ve yönetim seviyesi farklıolan üç yöneticiden, şirket genelinde maksimum 10 takıma ulaşılması sağlanır.
  • Takım üyeleri ile topluca (yaklaşık 30 kişi), 1 günlük bir hazırlık ve başlama semineri düzenlenir.
  • Takımlar kendilerine tahsis edilen yazılım ve el kitabını kullanarak şirketlerinin stratejik planlama ve uygulama kararlarını her hafta alırlar ve bunları web ortamında kendilerine tahsis edilmiş alana girerler.
  • Bu faaliyetleri için en fazla her hafta 2-3 saatlik bir süre takım üyelerinin bir araya gelmeleri, gereken çalışmaları tamamlamaları için yeterlidir. Bunun tercihen bir sosyal toplantı gibi iş zamanları dışında yapılması daha verimli olabilmektedir. Oyun boyunca (yaklaşık 8-10 hafta) bu işlemler her hafta tekrarlanır.

JANUS© Strateji Dinamikleri Simülasyonu yöneticisi her hafta topluca uygulama programını çalıştırır ve sonuçları web üzerinden takımlara gönderir ve onlara kararlarının sonuçlarını incelemek ve yeni kararları almaları için 1 haftalık bir süre yaratır.

Stration© Eğitim ve Çalıştay Programı ile yöneticilerinizi değişim dinamiklerine liderlik yapabilen, stratejiyi operasyonel kavramlara dönüştürebilen ve rekabetçi üstünlüğü sürdürmenin temel süreci olarak stratejiyi bir süreç olarak yönetebilen yetkinlik seviyesine yükseltebileceğimizi biliyoruz. Türkiyede bu konuda uluslararası en iyi uygulama örneği çıkartmış olmanın bilgi ve deneyim birikimi ve özgüveni ile bunları ifade etmekte olduğumuzu bilmenizi isteriz.